Nekdanji gasilski domovi 2016-02-10T17:27:28+00:00

Nekdanji gasilski domovi PGD Trebnje

Prostovoljno gasilsko društvo je do izgradnje sedanjega gasilskega doma na Rimski cesti bivalo še v dveh gasilskih domovih

Prvi gasilski dom je bil po dostopnih podaktih zgrajen leta 1897. Nahajal se je ob današnji Gubčevi cesti, ob sedanji občinski stavbi. V gasilskem domu je bila hranjena gasilska oprema, kasneje pa tudi prvo gasilsko vozilo in motorna črpalka. Gasilski dom je imel značilen lesen stolp za sušenje cevi. PGD Trebnje je v njem prebivalo do leta 1938, ko so se preselili v novozgrajeni gasilski dom. Vzrok za gradnjo novega doma je bila utesnjenost, širitev pa ni bila mogoča ker je bil gasilski dom ob glavni cesti. Zgradbe gasilskega doma danes ni več.

Drugi gasilski dom je Prostovoljno gasilsko društvo zgradilo v letu 1938. Nahajal se je na današnji Trubarjevi ulici. Slavnostna otvoritev je bila v septemru 1938. Med 2. svetovno vojno ga gasilci niso mogli uporabljati, ker se je v njem naselil okupatorska italijanska vojska in ob tem uničila ves inventar v gasilskem domu. V letu 1949 so člani prizidali novo sobo nad garažo, ki so jo uporabljali kot dvorano. Gasilski dom je imel značilen lesen stolp za sušenje cevi, na stoplu pa je bila tudi sirena za alarmiranje. V tem gasilskem domu je bil prostor za gasilska vozila TAM 125, Lada Niva in kombi IMV. Zaradi izredne utesnjenosti so se že v 70. letnih 20. stoletja dogovarjali o gradnji novega gasilskega doma. Prostovoljno gasilsko društvo je v svojem drugem gasilskem domu prebivalo do leta 1990. Stavba gasilskega doma danes še vedno stoji. V njem ima prostore Avto moto društvo Trebnje in podjetje Smarthost.